Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (lahko tudi Hrušica) in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic, tam pa nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (odcep je označen in se nahaja pri zdravstvenem domu na Jesenicah). Razmeroma strma cesta nas kmalu pripelje v omenjeno vas, kjer lahko v mesecu maju, na okoliških travnikih občudujemo cvetenje narcis. Parkiramo na enem od parkirišč ob vznožju smučarskega centra Španov vrh.

Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Španovega vrha in smučarskega doma Črni vrh (levo Rožca, naravnost Golica). Cesta po kateri nadaljujemo vzpon preči potoček in nas le nekaj korakov naprej pripelje do neoznačenega križišča, kjer nadaljujemo po levi vse bolj strmi cesti. Cesta, ki se vzpenja mimo posameznih počitniških hiš in ob kateri opazimo redke in obledele markacije, se višje še strmeje vzpne in nas za tem pripelje do mesta, kjer prečimo smučarsko progo.
Strmina nato kmalu popusti in vse bolj razgledna pot, ki poteka čez številne travnike nas hitro pripelje do smučarskega doma Črni vrh.
Od smučarskega doma, nadaljujemo rahlo levo v smeri Pristave. Še naprej slabše markirana pot, nas po krajšem vzponu pripelje do vmesne postaje enosedežnice Španov vrh.
Nadaljujemo desno ob robu sprva zložne smučarske proge, nato pa nas markacije usmerijo desno na vzpenjajoč kolovoz, po katerem se vzpenjamo po večini skozi redek gozd.
Višje opazimo smerno tablo za Španov vrh, ki nas usmeri levo, na stezico, ki se vzpne mimo številnih počitniških hiš. Naprej se pot za kratek čas položi in nas pripelje iz gozda na razgledna vršna pobočja Španovega vrha. Po nekaj nadaljnjih korakih hoje, stopimo na rob smučarske proge, po kateri se v nekaj minutah nekoliko bolj strmega vzpona povzpnemo na Španov vrh.

Športni center Španov vrh
Planina pod Golico
4270 Jesenice

Lokacija:
prikaži na zemljevidu

Telefon - smučišče:
  00 386 (0)41 000 000
Telefon - splošne informacije:
  00 386 (0)41 000 000

Elektronska pošta:
  info@spanovvrh.si
  kontaktni obrazec